Voor de echte kookliefhebber zijn kookboeken onmisbaar. Want met een goed kookboek bereid je zelf de allerlekkerste recepten van professionele koks uit de hele wereld. In een kookboek vindt men recepten voor de bereiding van voedsel. Behalve recepten staat er ook informatie in over het gebruik van een oven, technieken, gewichtstabellen, definities en omschrijvingen.
De meeste basis kookboeken bevat vaak de meest uiteenlopende recepten voor het bereiden van de heerlijkste gerechten. Om structuur in het boek te krijgen wordt er vaak gebruikgemaakt van een indeling in hoofdstukken naargelang het soort gerecht zoals voorgerechten en dan hoofdgerechten gevolgd door de nagerechten. Een ander vaak gebruikte indeling is naargelang de kooktechniek zoals bijvoorbeeld braden, grillen en stomen. Maar er worden ook andere indelingen gehanteerd afhankelijk van het thema van het boek. Bij een dieetboek wordt er doorgaans voor iedere week beschreven welke ingrediënten er nodig zijn en hoe deze bereid moet worden. Gaat het boek over allerlei gerechten met één specifiek ingrediënt, dan is het doorgaans gewoon een bundel van veel recepten met dat ingrediënt erin verwerkt.
Bij alle recepten wordt de nodige informatie gegeven en vaak worden deze ondersteund met prachtige foto's van het eindresultaat als voorbeeld voor de lezer. Het precies namaken van een gerecht lukt vaker niet, maar velen komen heel erg in de buurt van de foto's. Dit zegt helemaal niks over de smaak maar bij het stipt opvolgen van de instructies moet ook dat helemaal goed komen. Kookboeken geven doorgaans een duidelijke instructie voor de lezer en als je deze in de juiste volgorde opvolgt en uitvoert moet ook jij in staat zijn om dat ene speciale gerecht op tafel te toveren
Kookboeken zijn er in alle formaten, kleuren en talen. Het aanbod is enorm en voor bijna ieder onderwerp zijn wel enkele boeken geschreven. Als je een kookboek wilt aanschaffen dien je van tevoren dus goed na te denken over wat je wilt gaan maken of wat het doel is om een boek te gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld afvallen, dan ga je geen boek kopen over cupcakes. Kookboeken richten zich dus vaak op een specifiek deel van het koken. Welke soorten zijn er dan allemaal?
Er zijn onder andere kookboeken die ingaan op snelle gerechten (binnen 30 minuten klaar), op gerechten uit een specifiek land, boeken over een bepaald ingrediënt (bijvoorbeeld over kip gerechten), er zijn boeken over afvallen, over hartig eten, over nagerechten, over voorgerechten, over taarten bakken, boeken over bepaalde kooktechnieken, er zijn kookboeken speciaal voor studenten, voor amateurs, maar ook speciaal voor professionals. Uiteraard zijn er nog veel meer onderwerpen kookboeken. Kortom; hoe goed of slecht je ook bent in de keuken, voor bijna alles wat je wilt maken bestaat er een kookboek.
Koken kun je niet te vroeg leren. Om die reden zijn er tal van kookboeken geschreven speciaal voor kinderen. Deze leggen op een makkelijke en leuke manier uit wat het kind moet doen om een gerecht te bereiden. Meestal gaan dit soort boeken over taarten bakken, pannenkoeken of andere relatief simpele gerechtjes. Maar er zijn ook koekboeken speciaal voor studenten, voor senioren en zelfs voor alleenstaande mannen. In welke situatie je ook zit, er is altijd een kookboek te vinden voor je.